“Dinsdagavond 13 oktober. Ik ontvang een berichtje van een eerdere samenwerkingspartner. Naast actieve vrijwilliger bij een van de lokale sportverenigingen is ze moeder van een 15-jarige jongen. Ze vertelt me dat haar zoon helemaal dol is op mountainbiken, maar dat hij het “helemaal niks” vindt om in zijn eentje op pad te gaan. Hij is op zoek naar een sportmaatje.

Woensdag 14 oktober. Om eerst eens rond te kijken in ons eigen netwerk, leg ik de vraag bij mijn collega’s en andere partners neer. Wie weet lukt het om deze week via-via een maatje te vinden.

Maandag 19 oktober. Helaas geen match gevonden via de persoonlijke contacten. Maar we geven ons niet zomaar gewonnen! Over naar onze andere contacten: die van social media. Want ‘who knows’ wat je met een groot publiek kan bereiken. En dat resultaat komt snel: om 19.40 uur een oproep geplaatst, om 20.54 uur een berichtje via Facebook. Van een moeder, die een hele enthousiaste zoon naast haar heeft zitten. Hij wil graag kennismaken met de jongen! Aan mij de taak om de jongens (en hun moeders) met elkaar in contact te brengen.

“Een berichtje via Facebook. Van een moeder, die een hele enthousiaste zoon naast haar heeft zitten”

Woensdag 21 oktober. Moeders en zonen hebben telefonisch contact gehad. Ik krijg te horen dat ze diezelfde middag ‘live’ gaan kennismaken. Ik wens ze veel plezier en denk al na over wat voor moois dit zou kunnen opleveren. Twee jongens die hun hobby samen kunnen uitvoeren, samen nieuwe routes ontdekken en obstakels overwinnen, wie weet een vriendschap voor het leven opbouwen…

“Ik wens ze veel plezier en denk al na over wat voor moois dit zou kunnen opleveren”

Zondag 25 oktober. Een berichtje van de moeder. “Match geslaagd!”, inclusief drie smileys en een foto van de jongens in actie. De jongens hebben elkaar gevonden. Met een beetje hulp van mij. Ik glimlach en verheug me nu al op de volgende werkweek.”

Lian van de Veerdonk werkt als buurtsportcoach bij Stichting de Schroef. Ze is gespecialiseerd in de doelgroep ‘mensen met een beperking’ en is contactpersoon van Uniek Sporten binnen de gemeente Heusden.