Thuiswerken, we zijn er inmiddels allemaal een beetje aan gewend geraakt. Toch brengt het nog steeds uitdagingen met zich mee. Hoe ziet jouw thuiswerkplek er bijvoorbeeld uit? Sta je goed in verbinding met jouw organisatie en collega’s? Hoe zorg je ervoor dat je gezond en fit blijft?

In deze blog geef ik je enkele tips hoe je op een eenvoudige manier voor voldoende beweging kunt zorgen, ook in een thuissituatie. Het gevaar van thuiswerken is namelijk dat je vaak te lang doorwerkt achter een beeldscherm en te veel zit. Daarnaast fiets of loop je niet meer naar je werk. Maar hoe zorg je voor voldoende beweging tijdens een thuiswerkdag?

Voldoende beweging; wat betekent dat voor mij?

Voor volwassenen betekent dit minimaal 150 minuten per week matig intensieve inspanning. Denk bijvoorbeeld aan dagelijks 25 minuten wandelen of fietsen. Daarnaast doe je minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, eventueel gecombineerd met balansoefeningen. Maar misschien wel het allerbelangrijkste: voorkom stilzitten.

Hoe voorkom je nu dat stilzitten?

1. Zorg voor handige beweegmomenten tijdens jouw werkzaamheden
Vaak doe je dit al regelmatig, al dan niet bewust. Voordeel hiervan is dat deze beweegmomenten jouw werkzaamheden niet hoeven te onderbreken. Denk hierbij aan lopend telefoneren, staand vergaderen, afwisselend staan en zitten achter je bureau of lichte stretchoefeningen achter je bureau.

2. Zorg voor kleine beweegmomenten tussen werkzaamheden door
Kleine beweegmomenten zorgen ervoor dat je de bloedsomloop activeert en je aandacht even niet bij het werk is. Je kunt dit eenvoudig binnenshuis of rondom huis doen. Bijvoorbeeld door een korte work-out achter je bureau of voor elk kopje koffie/thee naar de keuken lopen (geen thermosfles op het bureau). Wil je nog iets actiever aan de slag? Neem dan een aantal keer de trap of kies voor een lunchwandeling in de buurt. Ook huishoudelijk werk tussendoor zorgt voor beweging. En wanneer je boodschappen moet doen, ga lopend of met de fiets.

3. Kies minimaal één keer per week een ‘groot’ beweegmoment
Het moment waarop je het liefste beweegt verschilt per persoon. Waar de één het liefste vroeg in de ochtend beweegt, doet de ander dit het liefste na het avondeten. Bepaal welke dag en welk moment van de dag voor jou het fijnste voelt en noteer dit als afspraak in jouw agenda.

4. Kies een sport of beweegactiviteit die bij je past
Wanneer je een activiteit kiest die bij je past en je echt leuk vindt, dan houd je het langer vol. Stel jezelf kleine doelen. Dit vergroot de succesbeleving en daarmee ook het plezier in bewegen. Wil je bijvoorbeeld beginnen met hardlopen? Start dan met 2 kilometer per week en breidt dit wekelijks uit. 

Bedenk je elke dag dat een beetje bewegen sowieso al gezonder is dan helemaal niet bewegen.

Wil je uitgebreidere informatie over de mogelijkheden om jou en jouw collega’s te ondersteunen, neem dan contact met mij op.

Debby Beeloo werkt als Vitaloog® en buurtsportcoach bij Stichting de Schroef. Ze is specialist op het gebied van vitaal werken.