Cursus Fietsvalpreventie

Fietsen draagt bij aan een langer en gezonder leven, fietst u mee?

Omdat fietsen bijdraagt aan een langer en gezonder leven hecht Stichting de Schroef waarde aan extra aandacht voor deze beweegvorm. Echter brengt fietsen ook risico’s met zich mee, zeker voor kwetsbare doelgroepen. Zo geeft de Fietsersbond aan dat jaarlijks 10.000 fietsers gewond raken door fietsongevallen. De helft hiervan is ouder dan 60 jaar. Senioren zijn niet per se brokkenpiloten. Wel fietsen zij vaker en zijn ze fysiek kwetsbaar: de gevolgen van een val zijn dan ook vaak ernstig. Daarnaast blijkt dat senioren een grotere kans hebben om te vallen met een e-bike, mede door de snelheid en het gewicht van de e-bike. Reden voor Stichting de Schroef om een fietsvalpreventie cursus op te zetten.

De cursus Fietsvalpreventie richt zich op het veilig deelnemen aan het verkeer en daarmee het actief deelnemen aan de maatschappij van fietsers op leeftijd. Door het volgen van deze cursus wordt gewerkt aan zelfverzekerdheid, zelfstandigheid, vitaliteit en sociale activiteit van de oudere fietsgebruiker.

De Fietsvalpreventie cursus is bedoeld voor de oudere fietsgebruiker (60+), met of zonder chronische aandoening en woonachtig in de gemeente Heusden, die:

  • een verhoogd risico loopt om van de fiets te vallen;
  • en/of angst heeft om van de fiets te vallen;
  • en/of reeds eerder van de fiets is gevallen.

De cursus bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte, en als afsluiting zal er een gezellige fietstocht georganiseerd worden. Stichting de Schroef maakt gebruik van de kennis die er al is bij landelijke organisaties. Zo wordt er bij het theoretisch gedeelte samengewerkt Veilig Verkeer Nederland en bij het praktijk gedeelte gaan we de samenwerking aan met de Fietsersbond. Er zijn geen kosten aan deze cursus verbonden.

Programma – Theorie

Het theoriegedeelte bestaat uit één bijeenkomst van 2 uur. Keuze uit:

  • Maandag 26 juni 2023, 9:00 – 11:00 uur, Bibliotheek Drunen (Rooseveltstraat 32) 
  • Dinsdag 27 juni 2023, 9:00 – 11:00 uur, Bibliotheek Vlijmen (Burg. Zwaansweg 2)

Programma – Praktijk

De praktijkbijeenkomsten vinden plaats op maandag 3 juli 2023 en donderdag 6 juli 2023. De bijeenkomsten duren 1,5 uur – 2 uur. U bent beide dagen op dezelfde tijd aanwezig. Keuze uit de volgende tijdsblokken:

  • 9:30 – 11:30 uur
  • 12:30 – 14:30 uur
  • 15:00 – 17:00 uur

Locatie: Stichting de Schroef, Prins Hendrikstraat 80 te Drunen. 

Afsluitende fietstocht

De afsluitende fietstocht vindt plaats op maandag 10 juli 2023. We vertrekken om 10:00 uur vanaf de parkeerplaats bij Giersbergen (nabij Herberg ‘De Drie Linden’) voor een fietstocht van circa 18 kilometer. 

Wilt u meer weten over de cursus Fietsvalpreventie of direct inschrijven? Neem dan contact op met onze buurtsportcoaches Debby Beeloo via telefoon: 06-30036503 of per mail of Sebastiaan Verweijen via telefoon: 06-23869879 of per mail.

De cursus Fietsvalpreventie wordt in 2023 mede gefinancierd door: DELA fonds, Fonds Sluyterman van Loo, Vaillant Fonds, Oranje Fonds, Sport- en Beweegakkoord Heusden, Stichting de Schroef.