Iris Brouwer, bewegingsagoog en psychomotorisch therapeut bij Tolbrug Revalidatie, over sporten en bewegen.

Wat voor invloed heeft sporten op jou?
Sporten geeft me zowel mentaal als fysiek een goed gevoel. Door te sporten kan ik mijn energie kwijt na een drukke dag, maar ik krijg er ook positieve energie van! Door lekker in beweging te blijven blijf ik in balans.

“Het geeft een voldaan gevoel als je thuis komt en met een trots gevoel terug kan kijken op de training”

Welk gevoel krijg je als je sport?
Het plezier en de energie die je van sporten en bewegen krijgt vind ik fijn. Als team ergens aan beginnen en samen veel plezier maken voelt goed. Daarnaast geeft het een voldaan gevoel op het moment dat je thuis komt en met een trots gevoel terug kan kijken op de training. Ook is het natuurlijk belangrijk voor het onderhouden van conditie en kracht waardoor ik me fit voel!

Waarom vind jij het belangrijk dat iedereen moet kunnen sporten?
Enerzijds omdat sporten een belangrijke basis is voor je conditie. Door je gezond en fit te voelen zit je vaak ook lekker in je vel. Anderzijds gun ik iedereen het plezier en de die je kan vinden in een sport of op een club.

“Als bewegen minder vanzelfsprekend gaat is het mooi om te ervaren wat je wél heel goed kan”

Waarom is het voor jou zo belangrijk om mensen (met een beperking) in beweging te brengen/houden?
Als bewegen minder vanzelfsprekend gaat is het mooi om een passende sport te kiezen en te ervaren wat je wél heel goed kan. Door een succeservaring op te doen kan je meer vertrouwen krijgen in je lijf en vooral op zoek gaan naar je mogelijkheden in plaats van je onmogelijkheden. Daarnaast is sporten ook een mooie manier om op het sociale vlak te leren en sterker in je schoenen te staan. Ik help mensen (met een beperking) graag om een actieve leefstijl te vinden die bij hen past.