Jongeren tussen de 12 en 17 jaar zijn doorgaans actief met games, maar komen lichamelijk vaak nog weinig in beweging. De uitdrukking “een gezonde geest in een gezond lichaam” gaat al sinds de oudheid op. Active Esports Arena (AEA) en InnoBeweegLab uit Eindhoven hebben met steun van het BrabantSport Fonds een uniek programma ontwikkeld om jongeren meer plezier te laten ervaren in sportief bewegen. Het doel is om jongeren bewust te laten worden van het belang van regelmatig sporten. Om het programma in de praktijk uit te rollen is er begin 2023 een samenwerking met Stichting de Schroef en het d’Oultremont College uit Drunen aangegaan. Stichting de Schroef zet interactief bewegen en gamen als middel in bij jongeren. Door op deze manier in te spelen op de belevingswereld van jongeren willen zij bewegen stimuleren en de jongeren mogelijkheden bieden om persoonlijke vaardigheden te ontwikkelen. De innovatieve Active Esports Championships past daar perfect bij.

In de AEA spelen 4 deelnemers in teams van 2 tegen elkaar. Ze worstelen zich door tien op sport gebaseerde uitdagingen, waarbij er steeds zo snel mogelijk zo veel mogelijk punten behaald moeten worden. Het is een videogame waar je echt middenin zit.

“Als school vinden we het belangrijk om ook de buitenwereld te betrekken in ons onderwijs”, vertelt directeur Paul Jankowski. “Door deelname aan de Active Esports Championships bieden we onze leerlingen de mogelijkheid om hun vaardigheden in verschillende esports te ontwikkelen en te verbeteren. Het is een geweldige plek voor leerlingen om samen te werken, te communiceren en te strijden in een competitieve omgeving. We geloven dat de arena een belangrijke rol speelt in de persoonlijke groei van onze leerlingen en we zijn trots dat we deze unieke ervaring kunnen aanbieden. Daarnaast hopen we hierdoor leerlingen te inspireren om ook bij een sportclub in onze gemeente lid te worden.”

Aan het eind van de eerste gaming sessie krijgen alle deelnemers een persoonlijk beweegadvies van de buurtsportcoaches van Stichting de Schroef. Dit advies is gebaseerd op individuele scores, vaardigheden voor de games, eigen interesses en het beweegaanbod. De jongeren kunnen zelf kiezen uit een breed aanbod van gratis beweegactiviteiten zoals padel, fitness, squash, volleybal, tafeltennis, basketbal, judo, kickboksen, urban dance en yoga. Er zijn verschillende beweegaanbieders uit de gemeente betrokken bij het project. Als de deelnemers besluiten proeflessen te volgen bij een club, dan kunnen zij hun beweegvaardigheden verbeteren.
In maart komen alle deelnemers nog een keer terug om te strijden in de Active Esports Arena. Met hun verbeterde beweegvaardigheden kunnen ze nog meer punten scoren. De beste deelnemers strijden tegen elkaar in de finale.

Benieuwd naar hoe Stichting de Schroef gamen en interactief bewegen nog meer inzet? Of heb jezelf goede ideeën over de meerwaarde en het inzetten van gaming? Neem dan contact op met buurtsportcoach Paulien: paulien.kok@stichtingdeschroef.nl / 06-13112158 of neem een kijkje op www.stichtingdeschroef.nl/gamen