Thuiswerken, we zijn er inmiddels allemaal een beetje aan gewend geraakt. Maar met de nieuwe lockdown brengt het toch weer uitdagingen met zich mee. Hoe ga je jouw werk combineren met lesgeven aan je kinderen? Hoe zorg je ervoor dat de werk-privé balans goed blijft? Sta je goed in verbinding met jouw organisatie en collega’s? Hoe zorg je ervoor dat je gezond en fit blijft? 

Een organisatie is zo gezond en vitaal als haar medewerkers. Gezonde medewerkers zijn positiever, ervaren minder stress, werken efficiënter en hebben minder te kampen met arbeidsrelevante aandoeningen. In deze blog geef ik jouw als werkgever of leidinggevende tips om gezond thuiswerken te stimuleren, zodat jouw medewerkers ook in deze tijden gezond blijven. Je bent immers verantwoordelijk voor de omstandigheden waaronder je medewerkers hun werk doen. Maar hoe zorg je er als werkgever of leidinggevende voor dat medewerkers zo gezond en optimaal mogelijk thuiswerken?

Faciliteer een ergonomische thuiswerkplek
De huidige situatie is bijzonder. Het thuiswerken wordt niet gevraagd door jou of jouw medewerkers, maar wordt geadviseerd vanuit de overheid. Uiteraard in goed overleg tussen beiden en waar mogelijk. Bij veel bedrijven was thuiswerken voorheen niet de norm, waardoor medewerkers niet over een goede thuiswerkplek beschikken.
Om medewerkers bewust te maken van hoe hun thuiswerkplek ingericht is, kun je regelmatig tips delen over het instellen van een goede thuiswerkplek. Ook is het mogelijk om medewerkers een online thuiswerkplek-check aan te bieden. Daarnaast kun je denken aan het beschikbaar stellen of uitlenen van ergonomische hulpmiddelen, zoals een laptopstandaard, toetsenbord en muis of bureaustoel. 

Delen van tips en informatie
Je kunt medewerkers helpen zo gezond en optimaal mogelijk thuis te werken door het delen van informatie:

  • Tips over het aanbrengen van structuur in een thuiswerkdag
  • Voorbeelden van rek- en strekoefeningen die je achter je laptop/computer kunt uitvoeren
  • Tips over bewegen, voeding en ontspanning
  • Een instructie over het instellen van een ergonomische werkplek

Maak tijd voor persoonlijke aandacht
Maak voor jezelf een planning om regelmatig proactief contact op te nemen met iedere medewerker. Bij voorkeur doe je dit telefonisch of middels videobellen. Waar heeft je medewerker behoefte aan en hoe voelt hij/zij zich? Waarbij kan hij/zij ondersteuning gebruiken en op welke manier kan jij als leidinggevende ondersteunen? Welke uitdagingen spelen er?
Maar vooral de vraag: hoe gaat het echt met je? En met het gezin? Maak tijd voor een persoonlijk gesprek en toon oprechte aandacht.

Wees beschikbaar
Het is belangrijk dat je als werkgever of leidinggevende klaarstaat voor alle medewerkers. Zorg er voor dat je goed bereikbaar bent, zodat medewerkers altijd bij je terecht kunnen bij vragen of zorgen.

“Het grootste geschenk dat je iemand kunt geven, is oprechte aandacht.”

Weet jij hoe jouw medewerkers zich echt voelen? Doe jij er alles aan om thuiswerken te faciliteren? Voor uitgebreidere informatie over de mogelijkheden om jou en jouw medewerkers te ondersteunen, kun je contact met ons opnemen.

Debby Beeloo werkt als Vitaloog® en buurtsportcoach bij Stichting de Schroef. Ze is specialist op het gebied van vitaal werken.