De zomervakantie is begonnen. De tijd dat ik veel mensen hoor dat ze ook echt toe zijn aan vakantie, vermoeid zijn en zich minder kunnen focussen. Te hard doorwerken, gebrek aan rust en stress kunnen leiden tot gezondheidsklachten. Tijd voor vakantie dus. Uit onderzoek blijkt ook dat het goed is voor je gezondheid. Vanwege rust, veel buiten zijn en het gebrek aan verplichtingen.

 

Vakantie is een herstelmoment en belangrijk voor het welbevinden en de gezondheid.

Noortje Wiezer, expert op het gebied van mentale gezondheid

Voordelen van vakantie

  • Je rust uit, slaapt bij, ontspant en brengt je energieniveau weer op peil.
  • Je bouwt prettige ervaringen en positieve herinneringen op. Dit draagt bij aan het geluksgevoel en je kunt eraan terugdenken op momenten dat het even niet zo leuk is.
  • Een vakantie verkleint het risico op hart- en vaatziekten, hartaanvallen en vroegtijdig overlijden.
  • Mensen worden gelukkiger van ervaringen dan van materiële aankopen.
  • Vakantie vervult fundamentele behoeften zoals autonomie en verbondenheid.

Moet je daarvoor dan naar het buitenland?

Wetenschappers van de University of California, San Francisco en Harvard concludeerden uit een onderzoek dat een vakantie van slechts zes dagen al positieve effecten heeft op ons lichaam. En wat je doet tijdens je vakantie maakt niet zo heel veel uit, zolang jij er maar energie van krijgt. In de vakantie is het tijd om dingen te doen zoals jij het wilt. Je moet vrijheid ervaren. En dat kan prima dicht bij huis.

Vakantie doorbreekt vaste patronen.

In het dagelijks leven zitten we lange periodes achter elkaar en staren we veel naar een beeldscherm wat nadelig kan zijn voor de gezondheid. Tijdens een vakantie wandelen mensen veel meer en zijn er minder prikkels waar direct op gereageerd hoeft te worden.

Patronen doorbreken met beweging.

We weten allemaal dat bewegen goed is voor de gezondheid. Ook tijdens vakantie kun je laagdrempelig bewegen. We zetten een paar mogelijkheden voor je op een rij. Dan sla je twee vliegen in een klap: meer bewegen en patronen doorbreken. Zo krijg je ongemerkt een vakantiegevoel.

Spelletjes

Doe campingspelletjes. In je eigen achtertuin, op een grasveld. Dat kan met je eigen gezin of met de buren. Denk aan jeu de boules, KUBB, frisbeeën, badminton of tafeltennis.

Maak een wandeltocht of fietstocht. 

Wees toerist in eigen stad en maak een stadswandeling of fietstocht in je eigen omgeving. Zo zie je de je eigen woonplaats vanuit andere ogen. Wil je toch iets verder weg? Er zijn door heel Nederland mooie fiets- en wandelroutes. Je vindt ze online of bij de plaatselijke VVV.

Wateractiviteiten

Op veel plekken is water; zoals het zwembad, een meer of het strand. Je kunt daar zwemmen, maar denk ook eens aan surfen, waterskiën, suppen, of kanoën.

Ga naar de speeltuin

Ga met je kinderen en/of kleinkinderen naar de speeltuin en doe mee. Ga koppeltje duiken, schommelen of van de glijbaan. Maak het spannend en ga op speurtocht naar meerdere (kleine) speeltuinen in de eigen wijk.

De crux van het gezonde vakantie effect: plezier hebben in je vakantie activiteiten. Dan maakt het niet uit wat je doet en waar je bent.