Gaming is slecht voor je ontwikkeling en het werkt verslaving in de hand. Dat is tenminste de algemene gedachte. Dat gaming juist ook positieve effecten heeft, wordt vaak vergeten. En in dit digitale tijdperk is het juist belangrijk dat ouders hun mindset over gamen aanpassen. In aanloop naar het sportcafé daarom 9 redenen om gaming niet zomaar buitenspel te zetten.

  1. Het is leuk

Misschien erg voor de hand liggend, maar ik noem hem toch: jongeren vinden het leuk. Wij kijken naar sport op tv. Misschien om er iets van te leren, maar vooral toch ook voor de ontspanning en omdat we het leuk vinden? Zo beleven jongeren plezier aan gamen. 

2. De variatie is eindeloos

Net zoals er een verscheidenheid is aan tv programma’s, zijn er ook eindeloos veel verschillende games. Denk aan diverse sportgames als FIFA of Formule1, maar ook schietspellen, augmented realitygames. Er is dus voor ieder wat wils.

3. Spelenderwijs leren

Voor jonge kinderen zijn spelen en naar verhalen luisteren belangrijke manieren om te leren. Door te gamen leren kinderen en jongeren vaardigheden spelenderwijs. Ze kunnen bijvoorbeeld hun oog-handcoördinatie en kleine motoriek verbeteren. Maar ook cognitieve functies als werken in een team, hun werkgeheugen, geduld en probleemoplossend vermogen.  Ook de algemene kennis kan worden verbeterd door gamen. Bij Age of Empires leren ze over geschiedenis en bij Animal Crossing leren ze over biologie. Spellen als Minecraft, worden op scholen met succes ingezet om leerlingen te onderwij­zen over architec­tuur, natuurkun­de en mechanica.  Een in het Journal of Communication gepubliceerde studie van Karin Fikkers (UU), Jessica Piotrowski (UvA) en Patti Valkenburg (UvA) wijst uit dat een bepaald type intelligentie toeneemt door te gamen. 

4. Spelenderwijs bewegen

Gamen werkt niet alleen goed om spelenderwijs vaardigheden te ontwikkelen, interactieve games brengen de gamer ook spelenderwijs in beweging. Smartclips, smartwalls en Smartgoals zijn voorbeelden van hulpmiddelen die een nieuw dimensie geven aan een training. Bij Smartgoals verspringt er licht van het ene naar het ander doeltje wanneer er gerend, gedribbeld of geschoten wordt. Bij de Smartwall probeer je met een bal bewegende voorwerpen te raken die op de muur zijn geprojecteerd. Niet alleen krijg je steeds een visuele beloning omdat je een voorwerp raakt of op tijd een lampje hebt aangeraakt/uitgeschakeld, de resultaten kun je direct digitaal inzien. Bijkomend voordeel is dat oefeningen op elk niveau uitgevoerd kunnen worden, van beginner tot gevorderd. Dat maakt deze interactieve games niet alleen voor jongeren interessant, maar voor alle leeftijden. En ook voor mensen met een verstandelijke beperking of een motorische/ lichamelijke beperking. 

5. Mogelijkheid meer empathie opwekken

Net als in boeken, films, toneel, etc.  draait het in games om een verhaal. Een verhaal waar je iets beleeft of ervaart. Bij gaming is dat een stuk actiever dan in een boek of documentaire. Je ervaart de consequenties van een bepaalde actie of handeling. En je leert keuzes maken. Door die ervaringen kun je je houding veranderen. 

6. Het is een veilige manier van experimenteren

Een game spelen is een veilige manier om te experimenteren.Niet alleen ervaar je de consequentie van een bepaalde handeling, je kan ook experimenteren met verschillende rollen. Net zoals kinderen riddertje of prinsesje spelen in het echte leven, kunnen ze ook verschillende rollen in een game aannemen. En soms is dat de slechterik, maar dat maakt je nog geen slecht persoon.

7. Het werkt verbroederend

Sport en spel kunnen verbroederend werken, dat is algemeen bekend. Hetzelfde geldt ook voor gaming. In de jaren 90 kende iedereen Vogue van Madonna en in de 00’s danste men de Macarena. Dankzij de game fortnite werden de danspassen van de swich een hype. Gaming doe je namelijk niet alleen. Je speelt online met of tegen anderen. Je kan daardoor nieuwe vrienden maken of bestaande vriendschappen verdiepen. Door samen bepaalde spellen te spelen, hoor je bij een club. En nog een voordeel: uiterlijk doet er niet toe. En dat kan voor een onzekere puber toch een hele geruststelling zijn.

8. Het is onderdeel van het sociale leven

De hedendaagse games zijn heel sociaal. Wat er in de spelwereld gebeurt, is onderdeel van het echte leven. Tijdens het gamen wordt er over vanalles en nog wat gekletst. Vergelijk met de drukte rond het koffiezetapparaat in de kantine. Daar worden ook de laatste roddels en tv-programma’s besproken. Kan een kind niet gamen, dan mist het een deel van de conversatie.

9. Je leert omgaan met winst en verlies

De meeste gamers spelen voor hun plezier, maar er is een groep die professioneel bezig is met gamen, eSports genaamd. ESports toernooien vinden plaats over de hele wereld en er is net als bij reguliere sporttoernooien, veel geld te verdienen. 

ESporters moeten dus ook net als atleten fit zijn. Het is geen uitzondering dat je vijf uur lang intensief moet spelen zonder dat je reactietijd of aandacht verslapt. Om consistent te presteren, heb je uithoudingsvermogen nodig. Je moet dus fysiek in goede conditie zijn. En ook al ben je geen professionele gamer, je leert er wel omgaan met winst en verlies. Uiteindelijk verschilt een game niet veel van een potje voetbal of knikkeren.