Het is weer januari. Traditiegetrouw maken we een nieuwe start en nemen we ons voor het dit jaar anders te gaan doen. En hoewel het een nobel streven is, ik doe niet mee. Ik ben namelijk van mening dat een datum niks zegt. 1 januari is niet de heilige graal, de dag van de verandering. Verandering gebeurt niet als de klok om middernacht 12 keer geslagen heeft. Verandering heeft tijd nodig. Zeker als het een radicale verandering is. 

We stellen onrealistische verwachtingen

Dat brengt ons meteen naar de volgende valkuil. We willen te veel en veel te snel. En daarom stoppen we ook veel te snel. We kunnen de (onrealistische) verwachtingen niet waarmaken en haken af.

Twee jaar geleden ben ik 10 kilo afgevallen. En daar heb ik 6 maanden over gedaan. Dat is me alleen gelukt omdat ik juist NIET op 1 januari gestart ben, maar halverwege februari. Toen pas was ik er klaar voor om mijn zwangerschapskilo’s aan te pakken. En in plaats van corona kilo’s heeft de eerste lockdown mij de rust gegeven om te wennen aan een nieuwe routine. Meer aandacht voor de juiste voeding en bewegen op momenten die ik anders op de bank zou hangen. 

Verandering gaat met vallen en opstaan

Maar zoals altijd, gaat verandering in ups en downs. Mijn down kwam in juli 2021 toen ik tijdens een softbalwedstrijd mijn voorste kruisband afscheurde. Sporten zat er voorlopig niet meer in. En na mijn operatie was ik afhankelijk van anderen. Mijn motivatie en rem waren weg. Zo slopen de slechte gewoontes er langzaam weer in. Totdat ik er genoeg van had.

Ik kwam uit mijn negatieve spiraal door juist niet op 1 januari te starten.

  • Ik had genoeg van het futloze gevoel en zo wilde ik niet de feestdagen inluiden. Daar ging voor mij de knop om.
  • Echt sporten zit er nog niet in, ja 2x per week fysio. Dus let ik beter op mijn voeding, want ieder pondje gaat door het mondje. Een vraag die mij hierbij goed helpt, is: “Is het de zonde waard?” Een bewuste keuze maken en vaker “nee” zeggen voelt goed.
  • Bij de fysiotherapie merk ik progressie en dat werkt aanstekelijk. 
  • Bonus: de orthopeed heeft me deze week ontslagen. De kruisband herstelt goed. Nu mijn spiermassa nog. 

Nu, in de eerste week van januari draait de negatieve spiraal weer de goede kant op, omhoog. De kruisband revalidatie duurt nog wel een aantal maanden en dat gaat vast met ups en downs. Het hele proces om weer fit en energiek te worden zal dus ook niet in een rechte lijn gaat. Het gaat er niet om hoe vaak je valt, maar hoe vaak je weer opstaat. Als het even tegenzit, kijk dan wat er even niet goed gaat, wat we wel lukt en wat je kunt aanpassen. Gun jezelf de ruimte om fouten te maken. Het inslijpen van nieuwe gewoonten kost nu eenmaal tijd.

Spreek het uit

Het kan helpen om je goede voornemens te bespreken met anderen. Door ze te bespreken, zullen je hersenen automatisch een plan gaan ontwikkelen. Ook bij Stichting de Schroef heb ik doelen waaraan ik dit jaar wil werken. Meer verhalen vertellen, meer gesprekken voeren, meer mensen in beweging brengen. Maar dat is niet iets waar ik op 1 januari mee begonnen ben. Dat in 2021 al gestart en gedurende dit jaar en de jaren erna vallen dingen op hun plek. Voor alles is een tijd.

Elke dag kan jouw dag 1 zijn

Zo heeft iedereen heeft zijn eigen ritme. Neem de tijd om jouw ritme en motivatie te vinden. En onthou: een jaar heeft 365 dagen. Elke dag kan jouw dag 1 zijn.