Wat doe je als buurtsportcoach allemaal? Krijg je er voor betaald of doe je dit vrijwillig? Die vragen worden regelmatig aan mij gesteld. Het takenpakket van een buurtsportcoach is heel divers. De belangrijkste taak van een buurtsportcoach is het in beweging brengen van mensen in hun eigen buurt. Dat kan op verschillende manieren. Door beweegprogramma’s en activiteiten te organiseren, voorlichting of cursussen te geven of gewoon met mensen praten.

Een buurtsportcoach is ook als een spin in een web. Want om al die activiteiten te kunnen organiseren, werken buurtsportcoaches samen met andere partijen. Met scholen, gemeente, jongerenwerkers, fysiotherapeuten, huisartsen en sport- en cultuurorganisaties. En binnen Stichting de Schroef werk ik ook veel samen met mijn collega’s en stagiaires. Als buurtsportcoach zoek je altijd naar verbinding. En dat maakt dat er veel afwisseling is tussen mijn werkzaamheden.

Hoewel geen dag hetzelfde is, zit er toch een beetje regelmaat in mijn werkweek. Hoe ziet een werkweek er dan gemiddeld uit? 

Maandag – Bureaudag

Op maandag werk ik op kantoor. Dan heb ik vaak vergaderingen en overleggen met collega’s of met samenwerkingspartners. Met jongerenwerkers van de gemeente bespreken we nieuwe activiteiten voor buurtsport, met mijn collega van Welzijn op Recept bespreek ik de doorverwijzingen van de huisarts en met collega’s en stagiaires bespreek ik de planning en promotie van bijvoorbeeld Let’s Go Heusden.

Dinsdag – Talentlessen

Op dinsdag ben ik de hele dag op het d’Oultremontcollege. Dan geef ik Talentlessen in de gymzaal. Talentlessen is een keuzevak waarin jij je talent kan ontdekken, bijvoorbeeld, dans, fotografie of sport. Ik geef sportles aan de onderbouwleerlingen. Daarna is het tijd voor Sport na school. Deelnemers maken kennis met diverse vormen van sport. Van trampoline springen tot dodgeball. Momenteel begeleid ik een groep leerlingen die zich voorbereid voor een show trampolinespringen van Olympic Moves en ‘d Oultredance.

Woensdag – Buurtsport

Woensdag ben ik de hele dag bezig met buurtsport. Eerst met het voorbereiden van de activiteiten. Wat gaan we doen? Wat zijn de spelregels? Welke spullen hebben we nodig? Soms oefen ik alvast een beetje hoe het werkt en of alle spullen nog compleet en niet stuk zijn.

Donderdag – Vrije dag

Donderdag is mijn vrije dag. Maar stiekem ben ik thuis nog wel eens wat lessen aan het voorbereiden of plaats ik berichten op social media over Citytrainers, HeusdenPopUp of buurtsport.

Vrijdag – Bureaudag

Vrijdag is weer een bureaudag. Dan staan er overleggen op de planning met stagiaires, lees in vakliteratuur,  bewerk ik filmpjes voor buurtsport en bereid ik de lessen voor van volgende week.

Als buurtsportcoach zoek je verbinding. Met bijvoorbeeld jongerenwerk, scholen, sportverenigingen en buurtbewoners. En hoe leuk is het dan om ook nog eens betaald te worden om met trefbal kinderen af te gooien.

Geen week is hetzelfde

Ik heb geprobeerd om een gemiddelde werkweek in kaart te brengen. Deze elementen komen altijd wel terug, maar ik heb nog een heleboel niet genoemd. Elke dag is anders en dat maakt het heel erg leuk. De ene keer ben je bezig met nieuwe contacten leggen en samenwerkingspartners uit verschillende sectoren bij elkaar te brengen. De andere keer ben ik bezig met een individuele hulpvraag oftewel, dan zoek ik samen met iemand naar een passende sport of activiteit voor die persoon. En dan mag ik ook nog eens wekelijks samen sporten met jongeren. Krijg ik gewoon betaald om kinderen met trefbal af te gooien. Hoe mooi is dat?!

In contact komen met Jos?

Buurtsportcoach Jos organiseert sportieve acitviteiten voor en door jongeren. Wil je weten of er een activiteit voor jou tussen zit, of wil je weten waneer en waar ze plaatsvinden? Bel, mail of stuur Jos een appje.

Telefoonnummer:06 – 57337289

Email: jos.vanderven@stichtingdeschroef.nl